Jedząc różnego rodzaju dania tak naprawdę nie zastanawiamy się, co właściwie jemy, a ujmując bardziej dobitnie, nie mamy pojęcia z jakich elementów składają się nasze dania i na jakie składniki ma zapotrzebowanie nasz organizm. Podstawową składową żywności człowieka jest białko. Proteiny to zasadniczy składnik ludzkich tkanek, przy braku którego organizm ludzki nie umiałby właściwie funkcjonować. Białka również poprawiają w naszym ciele wiele przebiegów na przykład cykl przemiany materii. To dzięki białku człowiek rośnie oraz dojrzewa i to dzięki niemu regenerują się nasze zepsute tkanki. Proteiny składają się z wielu cząsteczek, a w ich skład wchodzą między innymi aminokwasy. Następną gromadą potrzebnych dla człowieka związków stanowią węglowodany. Węglowodany zwą się najczęściej węglowodanami. Są to związki organiczne, które składają się z tlenu, węgla i wodoru. Węglowodany znajdują się we wszystkich do których człowiek ma dostęp roślinach. Składniki te niosą człowiekowi wigor i niezmienną ciepłotę ciała. Również węglowodany usprawniają pracę naszych narządów wewnętrznych. Posiadają one także ważny wpływ na przemianę materii człowieka. Następnymi związkami bez których nie może funkcjonować ludzki organizm, stanowią tłuszcze.

диета за покачване на мускулна маса
Tłuszcze są naturalnymi związkami organicznymi, które nie są rozpuszczalne w wodzie. Tłuszcze, które spożywa człowiek to zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak i też roślinne. Tłuszcze dla człowieka tworzą nie mające ceny źródło energii i zapasów, które gromadzi nasz organizm. Także tłuszcze chronią ludzki organizm przed wyziębieniem oraz gromadzą w organizmie wodę.

Tłuszcze pełnią również misję budulcową ludzkich komórek.

Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania prócz wyżej wymienionych substancji potrzebuje także substancji mineralnych, wody oraz witamin. Jeżeli nasze potrawy będą miały niniejsze substancje w prawidłowo dopasowanych ilościach, to wtedy mamy możliwość śmiało mówić, że dobrze i zdrowo odżywiamy się..